Ukoliko želite da poboljšate vaše zdravlje

Mnogi zaboravljaju na ovu namirnicu: Bogata je vlaknima i mineralima i poboljšava varenje

Foto: Pixabay
U eri superhrane i egzotičnih žitarica, ječam se često zanemaruje, iako je riječ o jednoj od najstarijih i najzdravijih žitarica koje su ljudi koristili još prije više hiljada godina. Bogat vlaknima, vitaminima B grupe, gvožđem i selenom, ječam pomaže u snižavanju holesterola, stabilizaciji šećera u krvi i poboljšanju varenja.


Ukoliko želite da poboljšate vaše zdravlje, ova žitarica će vam u tome pomoći.

Za razliku od rafinisanih žitarica, ječam ima nizak glikemijski indeks i dugo pruža osećaj sitosti. Osim što je zdrav, jeftin je i lako dostupan, a može se koristiti u supama, salatama, čorbama i kao zamena za pirinač ili testeninu.


Ječam je odlična osnova i za doručak u vidu kaše sa voćem, a može se čak i samleti u brašno za pripremu hleba. Uključite ovu moćnu žitaricu u ishranu i uživajte u njenim brojnim zdravstvenim benefitima.

Mnogi se pitaju da li se ječam potapa u vodi pre jela, a to zapravo zavisi od vrste koju koristite.

  1. Oljušteni ječam (cijeli ječam)

Ovo je najmanje prerađen oblik, pa zadržava najviše hranljivih sastojaka.
Obavezno se potapa (najmanje 6–8 sati ili preko noći), jer je tvrd i sporo se kuva.
Nakon potapanja, kuva se oko 45–60 minuta.

  1. Perl ječam (poliran ječam)

Ovo je rafinisaniji oblik, oljušten i dodatno obrađen (uglačan), pa se brže kuva.
Ne mora da se potapa, ali potapanje može skratiti vreme kuvanja i poboljšati teksturu.
Vreme kuvanja bez potapanja: oko 30–40 minuta.

  1. Instant ili parboiled ječam

Već termički obrađen i prethodno kuvan pa osušen.
Ne potapa se, kuva se brzo — često za 10–15 minuta.

Koje je vaše mišljenje o ovoj temi?

Budite prvi koji komentariše ovu vijest